De herfst is weer begonnen
In deze seizoensblog geven wij jou de beste tips om de herfst goed en gezellig door te komen!
Geef jouw interieur een herfstboost!
De herfst staat weer voor de deur en dat betekent niet alleen veel regen en koudere dagen, maar ook een prachtige natuur en veel gezelligheid binnenshuis.
Tijdens het najaar wordt er veel tijd binnen doorgebracht. Het is dus tijd om je zomeraccessoires de deur uit te doen en het binnen gezellig te maken met een echt herfstinterieur. Door warme aardtinten in jouw interieur toe te voegen, de gordijnen dicht te doen en gezellig wat kaarsjes aan te steken geef jij jouw huis makkelijk en snel een herfstboost!
Als het even niet regent en je besluit om een wandeling te maken, neem dan mooie grote bladeren, kastanjes, eikels en dennenappels mee naar huis. Zo breng je de herfst van buiten naar binnen! Breng niet alleen een herfstlook mee naar binnen, maar ook de herfstgeur. Nee, dit doe je niet door de deur open te zetten… Want dat is natuurlijk te koud. Maar met geurkaarsen! Kies een dennen- of kaneelgeur. Met deze geuren breng je het seizoen pas echt in huis.
Die hoge energiekosten… Wat doe je er aan?!
De herfst is het juiste seizoen om een plan te maken om de energierekening omlaag te brengen. In dit seizoen gaat de verwarming namelijk weer een stuk omhoog en wordt er dus meer gas gestookt. Daarom is het belangrijk om een cv-ketelcheck uit te voeren.
Geen warm water of een koude verwarming klinkt niet fijn in het najaar, toch? Heb je hier last van? Check dan zelf gemakkelijk de waterdruk van je cv-ketel. Deze moet tussen de 1,5 en 2,0 bar staan. Is de druk te laag? Dan is het tijd om de verwarming bij te vullen. Hieronder heb ik een gemakkelijk stappenplan gemaakt om jouw cv-ketel bij te vullen.
Je hebt maar een paar dingen nodig: Een emmer, een doekje of dweil, een vulslang en een waterpomptang.
- Draai de temperatuur op de kamerthermostaat naar beneden en draai de radiatorkranen overal open;
- Heeft de cv-ketel een digitale display die de waterdruk weergeeft? Kijk daar dan naar tijdens het bijvullen;
- Sluit de vulslang aan op de waterkraan in de buurt van de cv-ketel;
- Vul de slang voorzichtig met water. Sluit daarna de waterkraan weer;
- Sluit de andere kant van de vulslang aan op de vulkraan van de cv-ketel;
- Draai de waterkraan open en draai daarna de vulkraan een kwartslag open;
- Houd de meter in de gaten. Bij een druk van 2,0 bar mogen beide kranen weer dicht. Eerst de vulkraan en daarna de waterkraan;
- Houd de slang nog even aangesloten. Dit is een mooi moment om de cv-ketel te ontluchten. Vul daarna eventueel de cv-ketel nog wat bij. Er kan door het ontluchten druk afgegaan zijn;
- Koppel de vulslang los van het vulpunt. Deze kant van de vulkraan moet in de emmer gelegd worden. Maak daarna de vulslang los van de kraan. Laat het water in de emmer lopen;
- Zet de thermostaat weer op de gewenste temperatuur;
Onderhoud rondom de woning
Wanneer je in een bosrijke omgeving woont, is de dakgoot DE verzamelplek voor bladeren. Maar zelfs als dit niet het geval is, loont het om de dakgoot eens te controleren. Het kan namelijk zo zijn dat er in de loop van de tijd behoorlijk wat mos in is gegroeid, of dat sommige vogels rommel achter hebben gelaten. Dit zijn allerlei zaken die kunnen zorgen voor een dakgootblokkade en dus een lekkage. Geloof me, dat wil je echt niet!
Verder loont het om de tuindeur en de voordeur wat aandacht te geven. Draaien de scharnieren met moeite? Schuurt de deur over de grond als je hem opent en sluit? Of kan je je sleutel niet makkelijk omdraaien en klemt de voordeur? Is dit het geval? Dan is het raadzaam deze zaken snel aan te pakken, voordat je in de regen bij een van deze deuren staat te balen dat hij zo moeilijk opengaat.
Door het natte en koude weer is er een grote kans op uitglijden. Alles rondom de woning, dus het gehele terrein, moet vrij zijn van bladeren. Hark de bladeren bijeen, of doe dit met een bladblazer. Ruim de bladeren daarna netjes op en deponeer ze in de daarvoor bestemde bladbakken van de gemeente. Je hebt hier maar een paar dingen voor nodig: Een tuinschaar, een (blad)hark, tuinhandschoenen en een bladblazer.