Alvast is als leegstandbeheerder op grote schaal aanwezig bij omvangrijke sloop- en nieuwbouwprojecten in de sociale huursector. Eén van deze schitterende projecten is de Vogelbuurt in Apeldoorn. In samenwerking met woningcorporatie De Goede Woning huisveste Alvast gedurende 3 jaar tijdelijke bewoners in voor de sloop bestemde woningen van deze wijk. Leegstaande woningen werden door representatieve studenten c.q. starters tijdelijk bewoond. De doelstelling om de leefbaarheid te verhogen voor de oorspronkelijke huurders van de Goede Woning was dan ook prioriteit nummer één.
De Vogelbuurt, bestaande uit 126 woningen, dateert uit 1924. Deze bijna 100 jaar oude arbeiderswoningen vormden een oudhollands volksbuurtje waar veel op straat werd geleefd. De oorspronkelijke bewoners van de Vogelbuurt waren hecht en behulpzaam. Op 17 februari 2014 vond er een bewonersavond plaats waarin de buurt goed werd geïnformeerd over de renovatie en sloop plannen. Ondanks dat de bewoners zeer verbonden waren met hun buurt, was er begrip en weinig weerstand tegen de sloop- en nieuwbouwplannen van de wijk. In een vroeg stadium vielen er al snel gaten in het zo hechte buurtje, doordat bewoners besloten voortijdig te verhuizen. Anderen maakte gebruik van de door woningcorporatie De Goede Woning beschikbaar gestelde wisselwoningen. Bij het ontstaan van leegstaande woonruimtes, startte Alvast met het huisvesten van tijdelijke bewoners op basis van tijdelijk beheer of tijdelijke verhuur op basis van de Leegstandswet.
Door de komst van Alvast bewoners werd de leefbaarheid van de buurt behouden. Ook werd de aanwezigheid van tijdelijke bewoners door veel vaste Vogelbuurt bewoners zeer gewaardeerd. Het sociale vlak is voor woningcorporatie De Goede Woning een belangrijk aspect in de vernieuwing van de Vogelbuurt. Daarom selecteert Alvast tijdens haar selectieprocedure alleen kandidaat-bewoners die bij uitstek geschikt zijn en goed aansluiten bij de huidige bewoners uit de buurt. De door Alvast gehuisveste bewoners voldoen aan het profiel van rustige, sociale studenten en starters met verantwoordelijkheidsgevoel.
Ellis Aardenburg, projectconsultente van woningcorporatie De Goede Woning vertelt:: “Onze sloopwoningen blijven bewoond tot het moment van sloop. Hierdoor blijft de buurt leefbaar”.
Gedurende de beheerperiode van alle voor sloop bestemde woningen was Alvast contactpersoon voor zowel de opdrachtgever als de tijdelijke bewoners, waardoor woningcorporatie De Goede Woning compleet werd ontlast.
Vastgoedbeheerder Alvast Roel van Dort legt uit: “Tijdens onze periodieke inspecties hebben we op locatie gesprekken gevoerd met buurtbewoners. Hierdoor waren wij volledig op de hoogte van wat er in de buurt speelde. Technische mankementen aan de woningen werden gerepareerd, overlast-meldingen zo snel mogelijk opgelost en tuintjes bijgehouden.”
De sloop en nieuwbouw van de Vogelbuurt ging van start in 2012 en is gefaseerd uitgevoerd. De eerste fase bestond voornamelijk uit het neerhalen van hoogspanningsmasten in de wijk en het ondergronds aanleggen van de hoogspanningskabels. Met de aanwezigheid van hoogspanningskabels boven de daken was sloop eerder niet mogelijk. (zie foto).
Andere werkzaamheden die voor de sloop in gang werden gezet, betrof archeologisch, asbest- en flora en fauna onderzoek, waarbij de grond nabij de woningen werd omgeploegd. Flexibiliteit van de tijdelijke bewoners was hierbij van groot belang; de arbeiderstuintjes werden tijdens deze werkzaamheden gehalveerd. Na het neerhalen van de hoogspanningsmasten en het voltooien van de diverse onderzoeken kon de sloop van de eerste fase beginnen. In de tussentijd waren de woning van fase 2 en 3 leeg komen te staan, waardoor de tijdelijke bewoners van de woningen in fase 1 konden worden overgeplaatst naar fase 2 of 3. Het woongenot van deze bewoners kond hiermee worden verlengd.
Gedurende de tweede fase is het daaropvolgende deel van de buurt gesloopt en zijn tijdelijke bewoners van de desbetreffende straten overgeplaatst naar de nog staande woningen van fase 3. De tijdelijke bewoners van fase 2 stelden zich zeer flexibel op. Zij moesten tijdens de feestdagen hun woning verlaten vanwege een strak sloopschema dat in de eerste maand van het nieuwe jaar plaats zou vinden. Zonder enige problemen heeft Alvast deze woningen met de bewoners tijdig opgeleverd.
Reinier Hoenderdaal, projectleider van woningcorporatie De Goede Woning zegt hierover: “Alvast ontzorgt. Er wordt met je meegedacht en mede dankzij de korte lijnen zorgt Alvast voor een snelle oplossing. Sleuteloverdrachten verlopen altijd soepel, omdat Alvast extra aandacht besteedt aan de woning en bijbehorend grondgebied voordat de woning wordt opgeleverd.”
Vastgoedbeheerder van Alvast, Roel van Dort licht toe: “Wij plannen opleveringen zorgvuldig in. Bewoners worden tijdig ingelicht over de opleverdatum, zodat zij voldoende tijd hebben om de woning leeg en schoon achter te laten. Alvast staat de bewoners hierin bij; grofvuil wordt opgehaald en Alvast controleert elke kamer van de woning en bijbehorende grond op achtergelaten eigendommen.”
In het najaar van 2016 hebben de laatste tijdelijke bewoners hun woning moeten opleveren, waarna de volkswoningen zijn afgebroken en opgebouwd tot vernieuwende eengezinswoningen.
Bewonersconsulente van Alvast, Eva Pira legt uit: “Een aantal bewoners hebben het sloop- en nieuwbouwproject vanaf het begin meegemaakt. Zij zijn binnen de Vogelbuurt een aantal keer overgeplaatst, zodat zij zolang mogelijk in deze wijk konden blijven wonen. Tegen het einde van het project is er geprobeerd zoveel mogelijk bewoners over te plaatsen naar een andere woonruimte in de omgeving.”
De nieuwbouw van de Vogelbuurt levert de wijk in totaal 20 nieuwbouwappartementen, 18 leensloopbestendige (senioren) woningen en 88 eengezinswoningen op. Hierbij geeft de architectuur een duidelijke knipoog naar de oude arbeiderswoningen van weleer.