Nieuws

Het verhaal van een tijdelijke ondernemer

In het dorpje Lathum, waar slechts 550 mensen wonen, speelt de dorpsraad een centrale rol. Dankzij een samenwerking met de gemeente en Alvast, heeft de dorpsraad een unieke ruimte weten te creëren voor de inwoners. Wat ooit een verlaten schoolgebouw was, is nu een bruisend dorpshuis waar jong en oud samenkomen.

Een dorp zonder dorpshuis

Toen de basisschool haar deuren sloot, kwam het schoolgebouw midden in het dorp leeg te staan. Voor de dorpsraad van Lathum was dit een kans om een langgekoesterde wens te vervullen: een plek creëren waar iedereen welkom is. Tot die tijd was er wel een andere ruimte in het dorp, maar deze werd vooral commercieel beheerd en was daardoor niet de hele dag toegankelijk voor activiteiten van inwoners. Na wat overleg werd besloten om de ruimte om te toveren tot een dorpshuis. Alvast B.V. speelde hierbij ook een rol, door de dorpsraad te ondersteunen met de tijdelijke huisvesting.

Een centrum van activiteit

“We hebben een keuken geïnstalleerd en nu wordt er om de week gekookt voor zo’n 24-25 mensen,” vertelt een enthousiaste vertegenwoordiger van de dorpsraad. Deze gezamenlijke maaltijden brengen niet alleen dorpsbewoners, maar ook mensen uit omliggende dorpen samen.

Daarnaast wordt het dorpshuis voor tal van andere activiteiten gebruikt. Er zijn schilderlessen, een fotoclub, pianolessen en zelfs een keramiekworkshop. Ook ouderen vinden er hun weg naar sociale activiteiten zoals een high tea, jeu de boules-wedstrijden en kaartavonden. De dorpsraad heeft bewust gekozen voor een laagdrempelige aanpak: iedereen die wil, kan binnenlopen en deelnemen aan de activiteiten.

De samenwerking met Alvast 

Alvast heeft ook een rol gespeeld in het faciliteren van deze tijdelijke huisvesting. “Via de gemeente kwamen we in contact met Alvast,” verteld de dorpsraad. “Het beheer van het pand lag bij hen, en dat was voor ons een gemakkelijke oplossing.” Hoewel het contact met Alvast niet intensief is, is het wel essentieel geweest voor het succes van het project. “Zij hebben ervoor gezorgd dat we snel en eenvoudig de ruimte konden gebruiken, wat heel fijn was voor ons.”

Het project in Lathum is een perfect voorbeeld van wat er mogelijk is wanneer een gemeenschap samenwerkt met partijen zoals Alvast en de gemeente. Door slim gebruik te maken van een leegstaand gebouw, heeft de dorpsraad van Lathum een plek gecreëerd waar inwoners elkaar kunnen ontmoeten, activiteiten kunnen ondernemen en het dorp levendig kunnen houden.