Krakers nog altijd actief
Kraken is de laatste tijd weer vaker in het nieuws. Niet alleen in Amsterdam zie je een toename in gekraakte panden, maar ook in andere steden zoals Nijmegen, Rotterdam, en zelfs kleinere gemeenten merken dat het kraken van leegstaande objecten een blijvend probleem is.
Wat maakt kraken aantrekkelijk?
Ondanks de woningnood is er nog steeds veel leegstand, de woningprijzen blijven stijgen en veel wordt duurder. Voor sommige mensen is het kraken van een leegstaand object een laatste redmiddel om een dak boven hun hoofd te krijgen.
In steden zoals Nijmegen zien we dit probleem dus ook. De verlaten panden, zoals de oude bioscoop, trekken niet alleen krakers aan, maar ook onveiligheid en verval. Dit zorgt voor een ongewenste situatie voor zowel de omgeving als de vastgoedeigenaren zelf.
Het is daarom belangrijk dat vastgoedeigenaren actie ondernemen om de risico’s van leegstand te verminderen. Maak van leegstandbeheer een aanvulling in plaats van alleen een tijdelijke invulling. Het plaatsen van tijdelijke bewoners doormiddel van een zorgvuldige selectieprocedure, kan ervoor zorgen dat kraak wordt voorkomen. Dit zorgt niet alleen voor bewoning, maar houdt het pand ook in goede staat. Daarnaast krijgen woningzoekende op deze manier een tijdelijke oplossing op deze oververhitte woningmarkt. Een andere manier om kraken tegen te gaan in het instaleren van beveiligingssystemen op het leegstaande object, deze bewaking en alarmen schrikken potentiële krakers af.
Conclusie
Kraken brengt niet alleen juridische en financiële risico’s met zich mee, maar kan ook de omgeving negatief beïnvloeden. Door leegstandbeheer als meer te zien dan alleen een tijdelijke invulling, kunnen vastgoedeigenaren de risico’s van leegstand aanzienlijk verminderen.